Hastanemizde Uyku Apnesi Ameliyatı KBB Uzm. Op.Dr.Muhammed Gazi YILDIZ Tarafından Başarı İle Gerçekleştirildi
KBB Uzm. Op.Dr.Muhammed Gazi YILDIZ , yakın zamanda ameliyatını gerçekleştirdiği Mehmet Ali DENKER kontrolünde, ameliyatın başarılı geçtiği ve hastanın ameliyatından memnun kaldığını açıkladı.
KBB Uzm. Op.Dr.Muhammed Gazi YILDIZ daha sonra yapmış olduğu açıklamada;
" Uyku apnesi, horlamanın neden olduğu en önemli hastalıklardan biridir ve uykuda solunumun durması olarak ifade edilebilir. Dil kökü veya yumuşak damağın veya aşırı büyümüş bademciklerin hava yolunu tıkaması sonucunda en az 10 saniye nefes alamamak uyku apnesi olarak adlandırılır.
Gerekli önlemler alınmadığında uyku apnesinin dikkatsizliğe yol çarak trafik kazası riskini 7-8 kat arttırdığı ve iş kazalarına neden olduğu biliniyor. Uyku apnesinin görülme sıklığı %1-4 olsa da, diyabet hastalığının %3, astım sıklığının yaklaşık %5 olduğu düşünülürse ne kadar önemli bir sorun olduğu daha iyi anlaşılabilir.
Üst solunum yolundaki darlıklar çocukluktan itibaren, solunum yolunun yıpranmasına sebep olabilir ve bu da uyku apne sendromuna neden olabilir. Fazla kilolu olmak, büyük bademciklere ve geniz etine sahip olmak da uyku apnesi nedenleri arasında gösterilebilir. Uyku apnesi sadece yetişkinlerde değil, çocuklarda da görülebilir.
Uyku apne sendromu olan kişide horlama, 3-4 kat daha fazla, çok kaba ve gürültülü şekilde gerçekleşir. Horlamanın yanı sıra nefes darlığı, sık sık iç çekme, el kol hareketleriyle çırpınarak uyanmaya çalışma, sık ve uzun süreli solunum durmaları, sabah yorgun uyanmak da uyku apne sendromu yaşayan kişilerde görülür.
Uyku apnesinin belirtilerinden en önemlisi uykuda solunumun durmasıdır. Diğer uyku apnesi belirtileri ise şöyle sıralanabilir:
- Uykuda sırasında huzursuzluk
- Horlama
- Sık sık idrara kalkma
- Terleme
- Ağız kuruluğu
- Reflü
- Tanıklı olarak solunum durmaları
Ayrıca baş ağrısı, unutkanlık, konsantrasyon bozukluğu, depresyon, sabah dinç uyanamama ve aşırı derecede uykulu olmak ve yorgunluk hali ise uyku apnesinin gündüz gözlenebilen belirtileri arasındadır.
Uyku apnesi testi, hastalığın tespiti ve tedavisi sürecinde en önemli aşamadır. "Polisomnografi" denilen uyku apnesi testi tüm gece boyunca beyin aktivitesinin ve solunumsal olayların kaydedildiği bir testtir. Test sonucuna göre hastalığın varlığı ve evresi hakkında bilgi sahibi olunabiliyor. Bu durumda hastaya uygun tedavi seçeneğini belirlemek gerekir.
Tedavi seçeneklerinden biri olan cerrahi uygulamalar KBB hekimince gerçekleştirilmektedir. Uygun hastalara yapılan ameliyatlarda sonuç yüz güldürücü olmaktadır. Hastanemiz KBB biriminde bu ameliyatlar başarılı bir şekilde uygulanmaktadır " dedi.