ENDER RASTLANAN BİR HASTALIK OLAN ÇİFT RAHİM AMELİYATI HASTANEMİZDE BAŞARILI BİR ŞEKİLDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ
12 Temmuz 2023

Hastanemiz Kadın Doğum Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehmet Zeki ZÜRE, çift rahim olarak da bilinen “Unicornuate Uterus Rudimenter Horn” ameliyatını başarılı bir şekilde gerçekleştirdi.

WhatsApp Image 2023-07-11 at 13.56.03.jpeg

Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehmet Zeki TÜRE, başarılı geçen ameliyat sonrası ayrıntılı bir açıklamada bulundu.

DR. TÜRE Yaptığı açıklamada “32 yaşındaki hastamız adet görmeye başladığı ergenlik çağından beri her adet döneminde şiddetli karın ağrıları oluyordu. Yakın zamanda bir gebeliği de düşükle sonuçlanmıştı.

Daha önceki yıllarda da başka hastanelerde çift rahim olduğu söylenmiş ancak tedavi alamamış.

Genelde 3. basamak hastanelerde uygulanan bu ameliyatı hastanemiz olanaklarını kullanarak öncelikle laparoskopi ( kapalı ameliyat) yöntemiyle halk arasında çift rahim olarak da bilinen “unicornuate uterus rudimenter horn “ tanısını koyduk. Ardından işlevsiz olan rahmini ve tüpünü alıp sağlam rahim ve yumurtalıklarını da koruyarak başarılı bir şekilde ameliyatı sonlandırdık.

Kontrole gelen hasta ağrılarından tamamen kurtulduğunu görmek bizi ayrıca mutlu etti.

Rudimenter hornlu unikornuat uterus, kadın genital sisteminin en nadir müllerian anomalisidir.Embriyolojik dönemde rahmi oluşturan  kanallardan herhangi bir tanesinin oluşmaması sonucu görülür. Uterusun bu bölgesinde tam gelişmemiş bir boynuz yapısı oluşur (rudimenter horn) ve bu kısım normal bölüme bir sapla bağlıdır. Bu sap açık ya da kapalı olabilir. Boynuz kısmının içinde normal rahim duvarı bulunmaz ya da bulunabilir.

Hastamızda da olduğu gibi eğer işlevsiz olan rahim gerçek rahim içi ile bağlantılı değilse ve içinde rahim duvarı varsa; burada biriken kan nedeniyle kitle ve ağrı oluşacağı için işlevsiz rahmin cerrahi olarak çıkarılması gerekir.

Ayrıca bu durum gebe kalamama, dış gebeliğe sebep olma ve normal gebeliklerde de düşük ve erken doğuma da sebep olabiliyor. Tanı konulduğu anda uygun tedavi ile hastalar sağlığına kavuşabilmektedir” dedi

Hastanemiz Başhekimi Dr. Mehmet Selim ÜNVERDİ konu ile ilgili yaptığı açıklamada “Sağlık çalışanlarımızın başarısı bizleri daima gururlandırmıştır. Hastanemizde yapılan bu ameliyatta başarı sağlayan doktorumuz Mehmet Zeki TÜRE başta olmak üzere emeği geçen tüm sağlık çalışanlarımızın başarısını kutluyorum. Hastamıza da geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum” dedi.